Het jubileum van je merk of organisatie is een mooie mijlpaal. Het is een uitgelezen moment om eens terug te kijken naar de afgelopen jaren, naar de oprichting, de mensen van toen, het eerste pionieren, alle bijzondere momenten en gebeurtenissen, oude advertenties, markante medewerkers, noem maar op. Maar het is ook een moment om vooruit te kijken, een statement te maken: kijk, dit zijn wij en hier staan wij voor, hier zijn we goed in en dit zijn onze plannen voor de komende jaren. In ieder geval is een jubileum dé kans om je verhaal te vertellen. Een mooie gelegenheid om dat te doen is een jubileumboek. Met een goed doordachte balans van een uniek concept of thema, een zorgvuldig afgewogen tekst- en beeldredactie en een onderscheidende vormgeving en productie (papier- en omslag keuze, kleurgebruik, bijzondere afwerkingen). Dat heeft toch veel meer power dan een balpen?

100% storytelling
Iedereen houdt van boeken. Zeker in deze tijden van vluchtige online communicatie valt een gedrukt boek altijd goed: mensen waarderen het tastbare en ambachtelijke van een mooie uitgave. Een boek blijft, en wordt bewaard. Maar zeker anno 2022 zijn er steeds minder echte lezers; en niemand houdt van saaie boeken. Dus nee, geen ellenlange verhandelingen en taaie interviews, maar kies juist voor veel beeld, prachtig & luchtig design en een uitgekiende balans tussen beeld en copy. Zodat er uiteindelijk pakkende content tot stand komt die de boodschap van jouw organisatie bevat & versterkt. Content die ook daadwerkelijk wordt gelezen, gedeeld en bewaard. Dat is immers ook het doel van je boek, toch?
Hoe maak je een jubileumboek?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bedenken waarvoor een jubileumboek gemaakt gaat worden. Is het voor een bedrijf, vereniging, familie, vriendengroep of iets anders? Vorm een team met de mensen die het meest betrokken zijn bij de doelgroep. Wanneer er een team gevormd is, kunnen jullie beginnen met het bedenken van een concept. Wil je de geschiedenis van een bedrijf uitlichten of gaan jullie voor de mooiste momenten van een vereniging of vriendengroep. Kies een rode draad door het boek welke zal dienen als kapstok. Aan deze kapstok kunnen alle momenten, foto’s en notities worden gehangen om het verhaal te vullen. Tot slot is het altijd handig iemand de conceptversie te laten controleren. Laat dat door iemand doen die de ontvanger van het boek niet door en door kent, zo ben je er zeker van dat het voor iedereen een goed te volgen verhaal wordt. Zie ook dit portfolio ter inspiratie.