De 10 leukste spreekwoorden over eten (met uitleg)

Spreekwoorden kunnen enorm leuk zijn of enorm afgezaagd. Sommige spreuken zijn zelf zo afgezaagd dat ze leuk zijn. Andere spreuken zijn weer zo ingewikkeld dat je totaal niet weet wat iemand ermee wilt zeggen. Hoe goed of slecht de spreuk ook is, in aardig wat huizen kom je tegenwoordig een schilderij, muurtekening of foto tegel met een spreuk tegen. Stel je wilt er eentje toevoegen in je keuken is een spreekwoord over eten extra toepasselijk.

 

Daarom hebben wij een rijtje samengesteld met 10 spreekwoorden over eten. Of ze leuk, afgezaagd of beide zijn laten we in het midden.

Spreekwoorden over eten

De 10 spreekwoorden

  1. Je bent om op te eten. Tsja, als je iemand wilt versieren of je beste vrienden een kind gekregen hebben kun je er vanuit gaan dat je deze zin gaat horen.
  2. Zand schuurt de maag. Een dagje op het strand en je zult dit vast wel herkennen. Die paar korreltjes zand op je broodje schuren blijkbaar de maag en kunnen geen kwaad.
  3. Honger hebben als een paard. Hebben paarden altijd mega honger? Of waar komt dit spreekwoord vandaan? Je bent in ieder geval toe aan een stevige maaltijd als je dit zegt.
  4. Als katten muizen, mauwen ze niet. Altijd fijn als iemand die veel praat aan het eten is en eventjes zijn mond dicht heeft.
  5. Liefde gaat door de maag. Weer iemand versieren? Kook dan lekker voor diegene.
  6. Wat de boer niet kent, eet ie niet. De boeren van tegenwoordig zullen vast wel open staan voor een verse rol sushi of een smeuïge kapsalon. Hiermee wordt bedoeld dat iemand niks eet dat hij of zij niet kent.
  7. Zien eten doet eten. Krijg je ook zo’n trek als je iemand anders ziet eten? Dit is voor jou de spreuk der spreuken.
  8. Roet in het eten gooien. Hopelijk is dit nooit letterlijk gebeurt. Figuurlijk in ieder geval wel. Iemand bederft iets als hij of zij roet in het eten gooit.
  9. Van twee walletjes eten. Foute boel in ieder geval. Van twee partijen voordeel halen is nooit goed. Vooral als de partijen het niet weten.
  10. Wat goed eet, schijt goed. Niet alleen liefde maar ook gezondheid gaat door de maag. En darmen.

Wat is een spreekwoord eigenlijk?

Zoals je hebt kunnen lezen is een spreekwoord een kort maar krachtig gezegde. De boodschap heeft vaak een morele of wijze lading. Iemand anders kan je zo subtiel ergens op wijzen of jij kunt zelf iets aangeven. Spreekwoorden en spreuken kun je gebruiken om verschillende richtingen op te gaan. Het ene spreekwoord is dwingend en het ander waarschuwt juist.

Waar en wanneer gebruik je spreekwoorden?

Waar en wanneer jij wilt en dat nodig vindt. Ieder spreekwoord heeft een andere boodschap. Kies dus wel de juiste timing om iets van wijsheid over te dragen. Ook kun je spreuken gebruiken om te laten zien waar je voor staat. Of dat nou serieus is of met een dosis humor. Laat een tegeltje of bordje maken om ter decoratie in huis of in de tuin op te hangen.

Misschien ook iets voor jou?