7 voordelen van zonnepanelen op een rij

Nu de gasprijzen voor veel huishoudens met een aflopend contract de pan uit rijzen en de aandacht voor meerdere klimaatproblemen steeds groter wordt is het kopen van zonnepanelen in een stroomversnelling gekomen. Aanbieders, installateurs en schoonmakers van de panelen komen mensen tekort en kunnen aanvragen niet meer aan. Dat is natuurlijk niet zonder reden want zonnepanelen brengen enorm veel voordelen met zich mee. Niet alleen voor het klimaat, ook voor je portemonnee en woning.

Voordelen van zonnepanelen

Voordelen van zonnepanelen voor het klimaat

  1. Het belangrijkste voordeel is misschien wel dat je met zonnepanelen en zonlicht verzekerd bent van een eigen energiebron. Een energiebron die op een duurzame manier opgewekt wordt en dus onder de noemer groene energie valt. Wel gewonnen uit de natuur maar geen schade voor de natuur zelf.
  2. Een gevolg daarvan is dat je als huishouden minder CO2 uitstoot. Je kunt meer gebruiken maken van elektriciteit omdat je daar je eigen groene energiebron voor kunt gebruiken. Win-win dus!

Financiële voordelen van zonnepanelen

  1. Eigen energie opwekken betekent dat je minder energie buitenshuis hoeft in te kopen. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je hoeft te betalen of hoe meer je terugkrijgt aan het eind van het jaar. Helemaal met torenhoge energieprijzen is dat zeker een voordeel.
  2. De stroom die je opwekt en niet gebruikt levert ook geld op. Dit kun je namelijk teruggeven aan je energieleverancier. Of dit echt een aantrekkelijke vergoeding zal zijn valt te betwijfelen. Dat zul je aan je leverancier moeten vragen.
  3. Zonnepanelen kun je gemiddeld binnen 10 jaar terugverdienen. Het is de investering dus zeker waard als je weet dat je de komende jaren blijft wonen in je huidige woning.

De voordelen voor een woning

  1. Niet alleen kun je zonnepanelen terugverdienen binnen 10 jaar, ook zal de waarde van je huis groter zijn mét zonnepanelen dan zonder.
  2. Een energielabel is verplicht voor ieder huis dat de verkoop in gaat. Hoe beter dat label, hoe aantrekkelijker jouw huis is. Je kunt je wel inbeelden dat een huis met zonnepanelen een beter label scoort.

Zonnepanelen aanschaffen?

Ben je overtuigd door deze rits aan voordelen en wil je zonnepanelen aan gaan schaffen? Let dan op een aantal zaken. Niet ieder huis heeft een even aantrekkelijke ligging om zonlicht op te vangen. Ook verschilt per huis het dak in vorm en grootte. Hoe groter, hoe meer zonnepanelen natuurlijk. Verder is het slim om een aantal aanbieders te vergelijken in kosten en kwaliteit. Zo verzeker jij jezelf van een onderbouwde koop waar je geen spijt van zult krijgen.

Misschien ook iets voor jou?