5 Creatieve Presentatietips!

Hoe kan het toch dat we zo opzien tegen een presentatie? Je hebt alles goed voorbereid, je kent je publiek en jij weet als beste te vertellen over de onderwerpen die je gaat presenteren. Maar toch ben je nooit echt zeker van je verhaal en presentatie.

 

Oké, het presenteren op zich is al spannend genoeg. Laat staan om een sterk verhaal neer te zetten. Lees verder en we geven je 5 creatieve presentatietips.

Creatieve presentatietips

1. De kernboodschap

Ja, het is heel cliché maar klopt als een bus. Voordat je aan je presentatie begint, bedenk voor jezelf in een paar regels wat jij wilt vertellen. Wat moet je publiek weten na je presentatie?

 

Zonder je kernboodschap helder te hebben weet je zelf niet eens wat je gaat vertellen en kun je niet verwachten dat zij de boodschap wel snappen.

2. Kant en klare presentaties?

Heel origineel zul je niet zijn maar het is een uitstekende manier om je kernboodschap visueel aantrekkelijk te presenteren. Je wilt namelijk niet alleen een goed verhaal vertellen maar dit ook visueel ondersteunen. Een zelfgemaakte Powerpoint uit 2008 gaat daarbij niet helpen.

 

 

Een echte aanrader hiervoor is Slidesgo. Hier kun je gratis presentatie templates downloaden voor Google Slides en PowerPoint. Nadat je een passende template gedownload hebt kun je nog altijd aan de slag om er je eigen draai aan te geven. Slidesgo is hier ideaal voor, de templates zijn namelijk zeer gemakkelijk aan te passen.

 

 

Check deze gave presentatie bijvoorbeeld eens!

Voorbeeld presentatie

3. Zelf aan de slag

Ben je niet zo’n fan van het kopiëren en plakken idee of ga je liever zelf aan de slag om een mooie presentatie te maken? Kijk dan eens op Pinterest voor inspiratie. Hier staan eindeloos veel vette voorbeelden die je voldoende inspiratie zullen geven om zelf een presentatie te maken.

 

Een handige tool om zelf aan de slag te gaan is Canva. Als je niet tot nauwelijks overweg kunt met professionele tools als Photoshop is dit zeker een aanrader. Maak een account en de rest wijst zich vanzelf.

4. Start of eindig met een knaller

Zorg ervoor dat je iets doet om je presentatie te openen of af te sluiten dat je publiek hoe dan ook zal onthouden. Bedenk dat iemand misschien wel drie presentaties per dag ziet en 15 per week. Door iets opvallends te doen maak jij jezelf onvergetelijk en zal het verhaal dat je gaat vertellen ook blijven hangen. 

5. De verboden regels

Nu je aan de slag kunt met het bedenken van je kernboodschap en deze visueel netjes te presenteren geven we je nog een aantal Not-done’s mee. Dingen die jij absoluut niet moet doen om vergeten te worden.

  • Begin niet met ‘bedankt voor het komen/luisteren’ of iets in die richting
  • Te veel tekst in je slides gebruiken. Jij moet het verhaal vertellen, niet je presentatie
  • Eindigen met een cliché. Probeer iets unieks of opvallends te doen, je publiek zal je verhaal hierdoor beter herinneren. 
  • Stel jezelf niet voor alsof je een vragenlijst hebt ingevuld. ”Hallo, ik ben Bert en ben 30 jaar. Ik werk …” BORING!
  • Blijf rustig. Jij weet je eigen verhaal als beste van iedereen, onthoud dat!

Succes!

Misschien ook iets voor jou?