De koudste en warmste plekken op aarde

Wat is de warmste plek op aarde?

De warmste plek op aarde is El Azizia gevolgd door Death Valley in Californië. Op de tweede plek werd ooit op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. Dat gebeurde in de plaats Furnace Creek.

Wat is de koudste plek op aarde?

De koudste plek op aarde is te vinden in Antartica. In de plaats Vostok was het ooit maar liefst -89,2 graden Celsius.

Ooit al eens een echt hete zomer meegemaakt waarin je niet de deur uit kon omdat het simpelweg te warm was? Of heb je wel eens een winter zo koud gehad dat buiten de deur ademen al pijn deed? Laten we het hopen van niet. Onze zomers en winters kunnen al als extreem worden bestempeld wanneer het 40 graden Celsius of -10 graden Celsius is geweest. Maar er zijn plekken waar het nog veel extremer is. Daarom kijken we in dit artikel naar de koudste en warmste plekken op aarde! 

De koudste en warmste plekken op aarde

Ontdek 5 redenen waarom kamperen zo leuk is!

De koudste plekken op aarde

Wat zijn de koudste plekken op aarde? Laten we beginnen met de plekken waar ooit de koudste temperatuur is gemeten in graden Celsius. Bedenk wel dat niet op iedere plek op aarde ooit een officiële meting heeft kunnen plaatsvinden. Misschien is er nog wel een plek waar het te koud is om te komen…

  • Vostok, Antarctica (-89,2)
  • Sovietskaya, Antarctica (-86,7)
  • Oymyakon, Rusland (-71,2)
  • Verkhoyansk, Rusland (-69,8)
  • Northice, Groenland (-64,9)

We kunnen wel stellen dat Antarctica het koudste land ter wereld is.

De warmste plekken op aarde

Wat zijn de warmste plekken op aarde? De hoogste temperatuur gemeten in graden Celsius is 58 graden. Dan valt een zomer in Nederland van 30 graden toch reuze mee. Laten we kijken naar de warmste plekken op aarde.

  • Al’Aziziyah, Libië (58)
  • Greenland Ranch, VS (56,7)
  • Ghudamis, Libië & Kebili, Tunesië (55)
  • Timboektoe, Mali (54,5)
  • Araouane, Mali (54,4)

Libië is toch lijstaanvoerder in de warmste plekken ter wereld.

Koude en warme plekken

Bewoonbare plekken

Je kunt je wel voorstellen dat het leven rondom deze plekken er heel anders uit ziet dan in Europa. Niet op alle plekken in bovenstaande lijstjes wonen overigens mensen. Puur omdat het bijna niet mogelijk is. Maar ook omdat er bijvoorbeeld plekken in de woestijn liggen. De volgende keer dat jij stelt dat het warm is of je het in de winter koud hebt, denk je misschien nog eens na. Nu je de koudste en warmste plekken op aarde weet te vinden hebben beide begrippen een nieuwe betekenis gekregen.

Misschien ook iets voor jou?