Discipline verbeteren? Alles wat je moet weten!

Heb jij moeite met jezelf bij een gekozen doel te houden? Raak je snel afgeleid of gooi je voor je gevoel de handdoek te snel in de ring als iets niet lukt? Dit kan aan discipline, ook wel wilskracht, liggen. In dit artikel leggen we kort uit wat discipline precies is, hoe het werkt en wat je kunt doen om dit te verbeteren.

 

Om je doelen te bereiken en met meer focus te kunnen leven kun je niet van de een op de andere dag een portie discipline toevoegen. Dit is iets wat je op moet bouwen en dus geduld voor zult moeten hebben. 

Discipline aanleren

De betekenis van discipline

Discipline is een eigenschap die je in staat stelt om te doen wat je wilt of moet doen. Het jezelf ergens toe zetten wanneer je er geen zin in hebt doe je door een dosis discipline. Je laat je door bijna niks stoppen om te doen wat moet gebeuren of wat jij voor ogen hebt.

 

Een goed voorbeeld hiervan is iemand die aan het trainen is voor een marathon en gaat rennen ondanks dat het buiten regent. De discipline om te doen wat er moet gebeuren om te komen waar je wilt is dan sterk. Iemand die niet gaat rennen omdat het regent terwijl diegene hetzelfde doel heeft, heeft een minder sterke discipline.

Hoe kun je discipline aanleren?

Iedereen wilt natuurlijk een ijzersterke discipline hebben. Je doelen bereiken en je door niets laten tegenhouden, dat klinkt fantastisch toch. Je bent in ieder geval al goed bezig omdat je dit artikel leest. Wij hebben een aantal tips verzameld om je discipline aan te leren.

Een doel

Cliché maar het klopt als een bus. Zonder doel weet je niet waar je naartoe gaat en waar je iets voor doet. Dit maakt het een stuk moeilijker om jezelf te motiveren. Zorg dus voor een helder doel.

Help jezelf

Zorg voor zo min mogelijk afleiding van je doel. Een boek lezen en tegelijkertijd een film kijken terwijl je telefoon naast je aan het knipperen is? Geen goed idee. Wil je het boek uitlezen binnen twee weken? Zet de tv uit en leg je telefoon op een andere kamer. Hetzelfde geld voor al je andere doelen.

Durf te offeren

Om discipline aan te leren ga je ook op momenten keuzes moeten maken. Helaas kun je niet altijd alles doen en moet je offers maken. Durf snel de knoop door te hakken om voor je ultieme doel te kiezen. Hoe langer jij twijfelt, hoe moeilijker het voor jezelf wordt.

Train jezelf

Je discipline kun je letterlijk meerder keren per dag trainen. Laten we als voorbeeld nemen dat jij geen chocolade meer wilt eten. Leg een reep chocolade op je nachtkastje of op een plek waar je er een aantal keer per dag mee geconfronteerd wordt. Misschien neem jij in het begin nog een hapje. Maar hoe vaker jij nee zegt, hoe eenvoudiger het wordt en hoe sterker je discipline wordt.
Misschien ook iets voor jou?