5 feiten over Bitcoin

De afgelopen jaren heb je hoogstwaarschijnlijk wel een van de Bitcoin-hypes meegekregen. Als paddenstoelen schieten succesverhalen uit de grond. Daarnaast pleiten experts dat Bitcoin en andere cryptomunten de normale valuta gaan overnemen als betaalmiddel.

 

Of jij nu positief of negatief tegenover Bitcoin staat maakt ons niets uit. Wij hebben 5 feitjes verzameld die jij waarschijnlijk nog niet wist!

5 Feiten over Bitcoin

1. Pizzadag!

22 mei is inmiddels een speciale dag in de wereld van de cryptomunten. Laten we beginnen bij het begin. Op 22 mei in het jaar 2010 had een programmeur uit Florida enorme trek. Hij besteld twee pizza’s bij Papa John en betaalde deze met Bitcoins. Dit werd de eerste aankoop ooit gedaan met Bitcoins. Het bizarre van dit verhaal zijn de aantallen waar het om gaat. De pizza’s werden destijds met 10.000 Bitcoins betaald, tegenwoordig meer dan €60 miljoen waard!

 

Dat Laszlo Hanyecz geschiedenis heeft geschreven is een feit. Hoe blij hij daarmee is, is een tweede.

2. De FBI is een van de groothouders

Een afdeling van de FBI wist een aantal jaar terug een website op het darkweb op te rollen. Op de website werd veel gebruik gemaakt van Bitcoin om betalingen te doen. Omdat een betaling of portemonnee nauwelijks te traceren is werkt dit erg goed voor illegale betalingen. De FBI wist hier uiteindelijk een eind aan te maken en nam alle Bitcoins in bezit. In totaal was deze vangst 1,3% van alle Bitcoins ter wereld. Tegenwoordig een van de grootste wallets.

3. De bedenker van Bitcoin

Satoshi Nakamoto krijgt vaak credits voor het ontwikkelen van de Bitcoin in 2009. Nakamoto verdween echter in 2011 en het enige wat overbleef waren een aantal aanwijzingen van wie hij of zij geweest kan zijn. Natuurlijk zijn er veel mensen geweest die claimen Nakamoto te zijn maar niemand kon dit bewijzen.

 

Zo werd er gespeculeerd over Dorian Nakamoto vanwege de velen overeenkomsten. Dorion ontkende dit echter allemaal. Daarnaast beweerde de Australische Craig S. Wright meerdere malen bewijs te hebben dat hij de schepper van de Bitcoin is. Ook hij is hier niet in geslaagd.

 

Wie de Bitcoin daadwerkelijk bedacht en gecreëerd heeft is vooralsnog een geheim. 

De bedenker van de Bitcoin

4. Bitcoins minen kost veel energie

Bitcoins minen is het delven van nieuwe Bitcoins. Van de 21 miljoen Bitcoins die er bestaan zijn er nu ongeveer 17 miljoen in inloop. Om die overige 4 miljoen te delven zijn er computers nodig die een flinke uitdaging aan kunnen. Bij het produceren komt namelijk redelijk wat CO2 vrij. Zoveel dat de energieproductie ongeveer gelijk staat aan het land Peru of één miljoen vluchten! Dat dit proces aan verbetering toe is, is wel duidelijk. Of een milieuvriendelijke manier om de uitstoot te recyclen?

5. Belasting...

Tsja… helaas een niet te vermijden onderwerp. Waar geld is, is ook vaak belasting. Wist jij dat je het hebben van Bitcoin op moet geven bij de belasting? Let dus wel even op als jij je wallet al aardig begint te vullen dat je hierdoor niet in de problemen komt. De belastingdienst wil je niet achter je aan hebben.

Passief inkomen genereren? Wij leren je een aantal manieren!

Misschien ook iets voor jou?