6 dingen die je kunt leren van het Boeddhisme

Het boeddhisme, een diepgaande levenswijze en traditie vanuit Azië, of zoiets… Veel mensen hebben een beeldje of zelfs een schilderij van Boeddha in huis. Vaak wordt dit geassocieerd met rust, mediteren en monniken in oranje gewaden. Herkenbaar toch? Maar weet je ook wat de denkwijze van het boeddhisme is? Wij vertellen je meer en vertellen je 6 dingen die je kunt leren van het boeddhisme. 

Boeddhisten

Wat is het boeddhisme?

Boeddha staat letterlijk voor ‘ontwaakte’ verwijzend naar het diepe inzicht in het leven. Vaak wordt het boeddhisme gezien als een religie maar dit klopt niet helemaal. Gautama Boeddha, die in het noorden van India leefde, verkreeg het bovengenoemde diepe inzicht in het leven na een lange spirituele reis en uren aan meditatie. De helderheid van geest, openheid naar anderen en welwillendheid vanuit eigen persoon omvatten dit inzicht.

De levenswijze die het boeddhisme genoemd wordt focust zich op het krijgen van hetzelfde inzicht als Gautama Boeddha zelf. Het mediteren, het volgen van de richtlijnen en de rituele handleidingen kunnen door ieder mens gevolgd worden. Ook aanhangers van een andere religie.

 

De kern van het boeddhisme is te omvatten in de volgende uitspraak van Boeddha: 

 

”Het kwade vermijden, het goede doen en de eigen geest transformeren.”

Graag geven we je 6 waardevolle lessen uit het boeddhisme

Thumbnail - Leren van het Boeddhisme

1. Leven in het nu

Wij als mensen zijn vaak geneigd om ver vooruit te denken of juist veel tijd te besteden aan gebeurtenissen in het verleden. Bezig zijn met dingen die al gebeurt zijn of het vol plannen van de toekomst laten je bijna vergeten NU te leven. Als boeddhist leer je in het nu te leven waardoor je een stuk meer focus hebt en een stuk minder stress. Dit maakt gelukkiger.

2. Vertrouwen op intuïtie

Het volgen van je gevoel is voor velen een hele uitdaging. Door dit te leren, je hart te laten spreken en te handelen naar wat je intuïtie zegt zul je veel gelukkiger leven. Het zorgt er namelijk voor dat jij doet wat je het liefst wilt doen en dit met passie en enthousiasme te kunnen doen.

3. Leren van alles en iedereen

Wat doe jij als iemand iets gemeens zegt? Of als de persoon die je hekelt zich te veel met jou bemoeit? Waarschijnlijk wordt je boos of geïrriteerd en krijg je er slechte zin van.

 

Het boeddhisme leert je dit om te draaien. In plaats van boos worden, leer je vergeven. In plaats van te oordelen, laat je mensen zijn wie ze zijn. Je zult begrijpen dat je er alleen maar van kunt leren.

4. Een heldere blik op je leven

Jezelf beperken tot de essentie van je eigen leven. Waar draait het leven voor jou om en waar krijg jij energie van? Uitzoeken wat je passie is, is een hele uitdaging maar zodra je dit lukt zul je een heldere kijk op je leven krijgen. Je leert wat echt belangrijk voor je is zodat je minder energie schenkt aan de minder belangrijke dingen.

5. Omgaan met negatieve gevoelens

Ieder mens heeft wel eens gevoelens die hij of zij liever niet zou willen en daar is niks mis mee. Het is menselijk zelfs. Hoe je hiermee omgaat is een tweede. Een eigenschap vanuit het boeddhisme is de manier waarop je denkt. Bij een vervelend gevoel zoals boosheid of verdriet leer je beseffen dat dit gevoel slechts tijdelijk is. 

 

Telkens als jij je zo voelt neem je tijd voor jezelf en ga je mediteren. Je focust op het gevoel dat je wel graag zou willen en de negativiteit verdwijnt vanzelf.

6. Liefde voor jezelf

Dit is misschien wel de belangrijkste uit het rijtje. Leren van jezelf te houden is zeer kostbaar en niet iedereen lukt dit. Knel jezelf niet met belachelijk hoge eisen, je hoeft jezelf niet altijd te bewijzen. Ben gelukkig met wat je hebt en wéét dat je het kan.

Misschien ook iets voor jou?