Een avocadoboom kweken?

Dat avocado’s afgelopen jaren razend populair zijn geworden zal geen verassing voor je zijn. Wat misschien wel nieuw voor je is, is dat jij heel gemakkelijk je eigen bron van avocado’s kan maken. Een avocadoboom kweken is namelijk heel eenvoudig. Je zult vast al menig avocado’s hebben versleten. Waarschijnlijk heb jij zelfs al de meest efficiënte manier ontwikkeld om ze te schillen.

 

Keurig door het midden snijden, open draaien en eventueel die mega pit verwijderen en weggooien. Die mega pit zal voortaan een stuk waardevoller voor je zijn dan je denkt. Laten we samen, stap voor stap, van die mega pit een avocadoboom planten.

Een avocadoboom kweken, het stappenplan

We zullen je niet langer ophouden en direct tot de kern van het verhaal (en de avocado) komen. Hieronder vind je ons stappenplan om je boom te gaan planten. 

1. De pit schoonmaken

Nadat je de pit uit je avocado hebt gehaald (na een heerlijke avocado salade te maken bijvoorbeeld), is het tijd om deze zorgvuldig schoon te maken. Haal al het vruchtvlees weg door de pit even in water te weken.

 

Zorg ervoor dat je de pit niet beschadigd door erin te snijden. De bruine buitenste laag moet zo veel mogelijk intact blijven.

Avocado salade

2. Tandenstokers in de pit plaatsen

Pak drie of vier tandenstokers en steek deze in het midden van de pit. De tandenstokers zullen de pit dragen.

3. De pit van water voorzien

Vul een glas met water en laat de avocadopit hier deels in rusten door middel van de tandenstokers. De pit moet ongeveer voor de helft in het water zitten. Het is aan te raden iedere week het water te vervangen zodat er geen schimmel of bacterie kan ontstaan.

4. Wachten…

Geef je projectje een mooi plaatsje waar het veel zon krijgt. Nu is het een kwestie van geduld tot je pit open zal barsten en er een kleine wortel uit zal komen.

 

Niet te snel opgeven, dit kan namelijk wel acht weken op zich laten wachten.

5. Je plant potten

Nu je al die tijd hebt volgehouden tot je pit uitgegroeid is tot een hele plant is het tijd om deze te gaan potten. Wij raden aan om dit pas te doen als de plant zo’n 15 centimeter groot is. 

 

Gebruik een pot met een diameter van minimaal 25 centimeter en zorg ervoor dat de pit half ondergronds en half bovengronds ligt. 

6. Goed verzorgen

Nu begint het proces van plant tot boom. Probeer de grond van de plant altijd vochtig te houden. Bij gele bladeren heb je te veel water gegeven, bij bruine bladeren te weinig. 

 

De eerste avocado aan je boom kan zo’n 3 tot 4 jaar op zich laten wachten. Het planten van zo’n boom is dus geen korte termijn project.

Oh ja, een klein extraatje voor de sushiliefhebbers onder ons. Kijk deze maki sushi met avocado en mango eens!

Misschien ook iets voor jou?