Wandelen met kinderen: een win-win situatie voor ieder gezin

Wandelen heeft enorm veel voordelen en is vrij eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt zijn twee benen en je bent good-to-go. Je stapt de straat op, een willekeurig bos in, trekt het strand op en noem maar op. Overal om je heen en verder dan je kijken kunt kan gewandeld worden. De ene plek iets minder spectaculair dan de ander. Maar stel je bent niet alleen en wilt er een gezinsuitje van maken en je gezelschap bestaat uit kinderen, wat kun je dan doen? Lees verder en ontdek de fijnste manieren om wandelen met kinderen net zo leuk te maken.

Wandelen met kinderen

Wat heb je nodig?

Niet heel moeilijk bij wandelen, toch? Alhoewel, met kinderen is het net iets lastiger. Een klein beetje moeite kan een groot verschil maken tijdens het wandelen met kinderen. Gebruik deze checklist om zelf invulling te geven aan jullie wandeling:


  • Wandelschoenen: niet alle alledaagse sneakers zijn even geschikt om lang op te lopen. De juiste ondersteuning is cruciaal wanneer je jong bent. Ook als jijzelf lange afstanden loopt op verschillende ondergrond is het belangrijk om het juiste paar aan je voeten te hebben. Kies uit alle wandelschoen merken degene die aan jouw eisen voldoet.
  • Een doel: jij weet waarvoor je wandelt. Even je hoofd leegmaken of een fysieke prikkel, maar voor een kind is dat anders. Bedenk een leuk doel voor tijdens het wandelen of een leuke beloning. Loop naar een kasteel, zoek bijzondere planten, sluit af bij een boerderij om dieren te aaien of trakteer als beloning op pannenkoeken.
  • Eten & drinken: het gaat geheid voorkomen dat iemand honger of dorst heeft. Een paar tussendoortjes kunnen geen kwaad. Hebben je kinderen ook weer energie om verder te lopen.

Welke route kies je?

Voor je vertrekt is het handig om een route uit te stippelen zodat je weet waar je naartoe loopt en hoe lang dat ongeveer is. Een volwassen man of vrouw zal er niet snel een probleem mee hebben om een half uurtje meer of minder te wandelen. Bij kinderen is dat natuurlijk een ander verhaal. Je kunt natuurlijk nooit inschatten wanneer een kind het gehad heeft met de tocht maar met een huilend kind nog een uur moeten wandelen is voor niemand een pretje. Houdt ook rekening met de ondergrond en pas je schoenen daarop aan. Raadpleeg desnoods een specialist, die weten alles over schoenen.

 

Als richtlijn kun je aanhouden dat een kind van 4 ongeveer 4 kilometer kan lopen. Bedenk wel dat een kind uit enthousiasme (vooral in het begin) op en neer kan rennen en dus meer afstand aflegt dan dat de route in een rechte lijn uit wordt lopen. Ook is ieder kind anders en zul je zelf kunnen inschatten of een kind boven- of onder gemiddelde inspanning aan kan.

Misschien ook iets voor jou?