4 x de meest rijke maaltijden om mee te variëren

Het moment dat je boodschappen gaat doen is aangebroken. Dat betekent inspiratie, planning en een tripje naar de supermarkt. Tenzij jij iedere week een maaltijdservice kant-en-klare maaltijden laat bezorgen, zul je vast regelmatig vastlopen om weer een of meerdere gerechten te bedenken. Voor je gaat vertrekken naar je bestemming zul je toch echt een (denkbeeldig) boodschappenlijstje moeten vullen zodat jij de komende dagen bent voorzien van ontbijt, middageten en diner. Om alle thuiskoks te helpen die graag zelf een maaltijd bereiden maar even niet meer weten wat ze kunnen maken, lees je 5 gerechten waarmee jij eindeloos kunt variëren.

Poké bowl

1. De poké bowl

Sushi kwam toch uit Japan? Of China? Dat klopt maar wat niet uit Japan, China of een ander land uit Azië komt is de sushi salade. De poké bowl komt namelijk uit het tropische Hawaï. Dit gerecht bestaat vaak uit rijst, rauwe vis en groente. Aangezien er aardig wat soorten vis en groente zijn kun je hier eindeloos mee variëren. Kies bijvoorbeeld voor dezelfde ingrediënten als van je favoriete rol sushi om deze smaak in een poké bowl te blenden. Ook kun je de rijst vervangen door noedels of quinoa. Een sausje om het af te maken en als topping misschien nog wat noten en voilà.

2. Ovenschotel

Weet je wat nou zo fijn is aan het maken van een ovenschotel. De tijd die je schotel in de oven doorbrengt geeft je de ideale periode rust om je keuken schoon te maken, alle rommel op te ruimen en de tafel te dekken. Heb je daar ook geen omkijken naar na het eten als je lekker wilt genieten van je after dinner dip. De ovenschotel kun je daarnaast terugvinden in vele verschillende keukens. Waan jezelf in Italiaanse sferen met een lasagne, bezoek Griekenland voor een heerlijke moussaka of ontdek Suriname voor een pom. Zorg wel voor genoeg vocht in je ovenschotel. Niemand wordt vrolijk van een droge hap.

3. Salade

Eigenlijk is er al een soort salade benoemd in dit artikel. Maar goed, laten we de poké bowl niet onder salades scharen. Vaak wordt er over salades gedacht dat dit een tussendoortje is of niet gevuld genoeg is als avondeten. Tuurlijk wordt een salade vaak als bijgerecht geserveerd of kant-en-klaar in de supermarkt gekocht als lunch. Maar diegene onderschatten de mogelijkheden van een salade. Je kunt zelf kiezen hoe rijkelijk je een salade maakt. Een ovenschotel zul je niet snel als eenpersoons maaltijd maken maar een salade laat alle mogelijkheden open. Vlees, vis, groente, kaas, noten, croutons, pasta, aardappelen, fruit en ga zo maar door. Opties genoeg.

 

Tip: voeg avocado of noten toe om in een handomdraai je salade van mager naar rijk om te toveren.

4. Stamppot met vlees

Last but definitely not least: stamppot. Dit oer Hollandse gerecht mag natuurlijk niet ontbreken en is een topper van een afsluiter van dit artikel. Een van de meest klassieke gerechten die zijn oorsprong aan koude dagen in tijden van oorlog heeft te danken. Aardappelen, groente en vlees. Zo simpel als dat wij Nederlanders zijn. Naast de klassieke varianten die waarschijnlijk iedereen wel eens gegeten heeft kun je tegenwoordig ook stamppot met een moderne twist maken, zoals prei stamppot met mosterd-dille zalm of Mexicaanse stamppot met gehakt en bonen.

Misschien ook iets voor jou?