Waarom afvalwaterbehandeling zo belangrijk is

Dat we enorm zuinig moeten zijn op moeder natuur komt tegenwoordig steeds meer aan het licht. Ook het belang hiervan wordt door steeds meer mensen, bedrijven en instanties ingezien. Zo kijken we tegenwoordig massaal naar ‘Our Planet’, of een andere natuurdocumentaire, op Netflix of lezen we over de aangescherpte wetten over groene energie voor grote bedrijven. Verder kun je op internet of social media terecht voor de beste tips om zelf een steentje bij te dragen. Een van de elementen van de wereld waar we zuinig op moeten zijn is water. Hoe het allemaal precies zit met water vertellen we je in dit artikel.

Afvalwaterbehandeling

Watergebruik in Nederland

Wist je dat we als Nederlanders gemiddeld 124 liter water per dag verbruiken? Dat is vast even schrikken. Hieronder valt onder anderen het drinken van kraanwater, draaien van een wasje, de toilet doorspoelen, de vaatwasser aanzetten, een lange warme douche nemen en ga zo maar door. Alleen al voor het drinken van water, koffie of thee verbruiken we ruim 70 emmers water per jaar per persoon.


Naast het dagelijkse gebruik van water om bovenstaande activiteiten mogelijk te maken zijn er natuurlijk nog veel meer onderdelen in Nederland waarbij water nodig is. Het gebruik door ons mensen is daarin niet het enige. Ook bedrijven hebben namelijk water nodig om hun bedrijfsactiviteiten goed te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld maar aan het koelen van machines of het reinigen van voorwerpen, zowel op grote- als op kleine schaal. En al dat water moet natuurlijk ergens naartoe. Wanneer de houder van het water (bijvoorbeeld een bedrijf) zich wilt ontdoen van het water, spreken we van afvalwater.

Wat is afvalwaterbehandeling?

Nu je weet wat afvalwater is, kunnen we het hebben over afvalwaterbehandeling. Er gaat namelijk een proces aan vooraf wanneer een bedrijf water wilt lozen. Zoals eerder gezegd moeten we zuinig zijn op onze planeet en kunnen we vervuild water niet zomaar dumpen. Hierdoor kan de natuur namelijk worden aangetast wat negatieve gevolgen voor de natuur maar ook voor de mensheid zelf kan hebben. Om dat te voorkomen moet het water aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het proces om water klaar te maken voor het lozen noemen we afvalwaterbehandeling.

Wat gebeurt er bij afvalwaterbehandeling?

Door middel van verschillende (scheikundige) processen kan ervoor worden gezorgd dat het afvalwater weer een stuk schoner is. Hiervoor kun je verschillende bedrijven inschakelen dit deze processen inrichten. Dit is afhankelijk van het soort afvalstof dat uit het water gehaald moet worden, organisch of chemisch. Organische afvalstoffen komen uit de natuur zelf. Chemische afvalstoffen daarentegen zijn geproduceerd.

Weet jij wat de koudste en warmste plekken op aarde zijn?

Zelf water besparen

Tot slot zijn er een aantal opties om zelf water te besparen. Ten opzichte van grote bedrijven is je bijdrage misschien minimaal, maar wanneer iedereen dit doet kan het ten goede voor ons milieu. Wij geven je een aantal tips om mee af te sluiten:

 

  • Schaf een regenton aan
  • Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen
  • Gebruik de kleine knop om je toilet door te spoelen
  • Douche eens een minuutje korter
Misschien ook iets voor jou?