Wat is aromatherapie & wat heb je daarvoor nodig?

Wanneer je vast zit in een ritme waarin werk en drukte de boventoon voeren kun je soms snakken naar een paar minuten rust. In de zoektocht om even te kunnen ontsnappen aan je bomvolle agenda lees je waarschijnlijk over tal van manieren om te ontspannen. Een van die manieren die misschien (onterecht) wat minder vaak naar voren komt is aromatherapie. Omdat je ondertussen door de bomen het bos niet meer ziet weet je niet meer waar je zelf goed aan doet, wat nou precies wat is en hoe je zo snel mogelijk kunt ontspannen.

 

Tussen de yogasessies, ademhalingsoefeningen en massages door vertellen wij je wat aromatherapie is en wat je nodig hebt voor aromatherapie. Hopelijk geven wij je een duidelijk beeld van deze zeer toegankelijke manier van ontspannen. En de vele voordelen die er nog aan gebonden zijn.

Aromatherapie

Wat is aromatherapie precies?

Hopelijk herken je die heerlijke eucalyptus geur op het moment dat je een mistige stoomcabine binnenstapt. Zo niet; hopelijk ga je dit snel ervaren. Een stoomcabine of sauna binnenstappen is natuurlijk al een genot. Maar het ruiken van de geur alleen al kan zorgen voor volledige ontspanning. Een zelfde effect heeft aromatherapie. Alleen gaat deze vorm van therapie verder dan alleen een geurwolkje.

 

Een belangrijk onderdeel van aromatherapie is etherische olie. De olie wordt opgelost, verdampt en verspreid zich in de lucht. Hierdoor kom je in aanmerking met deze olie. Door middel van inademing van deze olie via de neus worden je geursensoren geprikkeld. Deze geven een signaal af dat verzonden wordt naar een plekje in de hersenen dat invloed heeft op je fysieke- en mentale gezondheid. Ook het aanbrengen van olie op de huid heeft een zelfde soort werking. Kort gezegd zorgt het contact met deze plantaardige olie ervoor dat je hersenen een signaal krijgen waarmee je jouw lichaam en hoofd helpt te ontspannen.

Wat heb je nodig voor aromatherapie?

Zoals eerder genoemd is een van de twee belangrijkste onderdelen voor aromatherapie etherische olie. Naast die olie heb je ook een manier nodig om de olie te laten verdampen. Hiervoor kan een diffuser of verdamper met kaars worden gebruikt. Het belangrijkste is dat de olie zich goed in de lucht kan verspreiden.

 

Probeer daarin een juiste balans te vinden. In een klein kamertje vol met damp te zitten geeft misschien niet een heel fijn gevoel. Maar je wilt natuurlijk ook niet in een te grote ruimte zitten om in contact te komen met de olie. Test wat voor jou fijn is.

Wanneer je kunt ontspannen

Nu je weet welk gereedschap je nodig hebt en hoe je het moet gebruiken is het aan jou om de momenten te creëren. Een bomvolle agenda, stress en vooral geen tot weinig ontspanning kan een desastreuze mix zijn van ingrediënten. Plan in je bomvolle agenda momenten voor jezelf en ben niet bang om af en toe helemaal niks te doen. Zo kun je op de drukke momenten ook veel beter functioneren.

Misschien ook iets voor jou?