Starten met darten: dit moet je weten!

Dat darten geen populaire sport is om te kijken werd in januari dit jaar volledig ontkracht. Maar liefst 600.000 Nederlands keken naar RTL7 om te zien hoe Peter Wright wereldkampioen werd tijdens de finale van het PDC World Championship 2022. Niet alleen sleepte hij zijn tweede wereldtitel binnen tijdens dit toernooi, ook harkte hij 500.000 Britse pond als prijzengeld binnen.

 

Ondanks dat er vanaf de kwartfinale geen Nederlandse darter meer te bewonderen was, keken er dus toch aardig wat Nederlanders naar het toernooi. En het bleef niet alleen bij kijken. Er werd tijdens het toernooi namelijk net zo veel gezocht naar dartborden en dartpijlen als tijdens de rest van het jaar. Wij vertellen je waar je op moet letten als je begint met darten!

Starten met darten

De ideale dartpijlen

Om te beginnen met darten heb je vanzelfsprekend twee dingen nodig: dartpijlen en een dartbord. Laten we beginnen met de pijlen. Afhankelijk van je voorkeur zijn er een aantal elementen waar je uit kunt kiezen. We willen namelijk allemaal de perfecte pijlen heb om de ene na de andere 9-darter te gooien zoals Michael van Gerwen. 

 

De ideale dartpijl bestaat niet. Dit is namelijk voor iedereen anders. Elementen van elk setje pijlen die altijd terugkomen zijn:

  • Het gewicht (hoe zwaar de pijlen zijn)
  • De vorm (een dunne pijl of meer een druppelvorm)
  • De flights (worden geplaatst aan het einde van je pijlen en zorgen voor evenwicht)
  • De shafts (schroef je als tweede gedeelte op je barrel)

Belangrijk om te weten bij het kopen van je eerste setje dartpijlen is dat je vooral naar de kwaliteit van het materiaal kijkt. Laat je vooral niet verleiden door zogenaamde betere prestaties.

Een dartbord kopen

Dartpijlen gevonden? Mooi! Dan heb je nu nog een bord nodig om op te gooien. Er zijn enorm veel verschillende dartborden om uit te kiezen wat het lastig kan maken, vooral als beginner, om een geschikt bord te kiezen. Een waardevolle tip van MCdartshop.nl is dat je bedenkt hoe vaak je zult gaan darten.

 

Een dartbord is namelijk opgebouwd uit verschillende lagen. Deze lagen kunnen variëren in kwaliteit. Een professioneel dartbord leent zich beter om veel op te gooien en zal minder snel slijten. Een recreatief bord daarentegen zal sneller slijten. Dit zul je dan ook terug zien in de prijs. 

De laatste darttips voor je kunt beginnen!

Je hebt natuurlijk verschillende niveaus in hoe fanatiek je kunt gaan darten. Dat zal verschillen van een pijltje gooien samen met vrienden in de kroeg op zaterdagavond tot iedere dag serieus trainen om beter te worden. Al met al zijn er een aantal dingen die jij kunt proberen om je niveau op te krikken. Of om competitieve wedstrijden te gaan spelen of om je vrienden te verslaan.

 

  • Regelmaat is heilig. Net zoals met alles kun je beter iedere dag een beetje oefenen dan wekelijks op één moment heel veel. 
  • Ga verder dan de standaard wedstrijd. Iedere keer een wedstrijd vanaf 501 spelen zal je vast beter maken. Het probleem is echter dat je veel op hetzelfde gaat gooien.
  • Varieer in je training. Oefen de dubbels en mik niet alleen op de triple 20. Het is natuurlijk heel fijn als je die makkelijk gooit maar wedstrijden kun je beslissen door af en toe iets ongewoons te gooien.

Succes met je dartavontuur!

Misschien ook iets voor jou?