Een werkvakantie: doen of niet doen?

Op vakantie gaan is waarschijnlijk een van de fijnst, zo dan niet het fijnste, om je tijd mee in te vullen. Genieten op een plek waar jij tot rust kunt komen en alle zorgen even thuis kunt laten. Het gevoel van uit het vliegtuig stappen in een ander land of de auto parkeren bij een huisje of camping in de buurt is voor iedereen vast herkenbaar. Helaas moet er ook gewerkt worden. Of je nou in loondienst werkt of ondernemer bent, zonder een passief inkomen moet jij toch werken. Maar kun je werk en vakantie combineren tijdens een werkvakantie?

Werkvakantie

Wat is een werkvakantie?

Een werkvakantie is het principe waarbij je op vakantie gaat maar dit combineert met werk. Dat had je al kunnen raden. Maar hoe ziet zoiets er precies uit en voor wie is het allemaal mogelijk.

 

Het belangrijkste onderdeel is waarschijnlijk dat je niet bent gebonden aan een vaste locatie. Stel jij bent timmerman in Nederland dan kun je niet vanaf het strand in Spanje een kast in Nederland in elkaar zetten. Helaas. Werk jij vanaf je laptop dan heb je alleen een plek nodig met stroom en een internetverbinding. Die zijn tegenwoordig niet zo moeilijk om te vinden.

Voor wie is een werkvakantie geschikt?

We hebben het al een beetje verklapt. Werk dat gebonden is aan een locatie is helaas niet geschikt voor een werkvakantie. Hoef jij niet op een vaste locatie te zijn dan kun je op werkvakantie. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Afspraken met je werk

Moet jij wel op vaste tijden bereikbaar zijn of aan een online een meeting kunnen deelnemen? Dan is een groot tijdsverschil niet handig. Daarnaast is het wellicht mogelijk een week of twee op werkvakantie te gaan maar is het minder handig om 3 maanden weg te blijven. Maak dit wel bespreekbaar.

Afleiding

Ondanks dat je aan het strand zit in Spanje of op de camping in Zeeland, je werk moet gedaan worden. De afleiding om iets leukers te gaan doen is tijdens een vakantie natuurlijk veel groter. Maak een duidelijke planning voor jezelf en zorg ervoor dat je de discipline kunt opbrengen om je hieraan te houden. 

Voorzieningen

Stroom, een internetverbinding en een fijne werkplek zijn uiterst belangrijk. Aan het strand geld verdienen met je laptop en een cocktail lijkt ons een ideaalbeeld dat niet helemaal realistisch is. Ondernemer of werknemer, geld komt niet uit de lucht vallen. Misschien voor een enkeling…

Workation

De voordelen van een werkvakantie

Nu je weet hoe een werkvakantie in elkaar steekt en waar je rekening mee moet houden kunnen we kijken naar de voordelen. Als je voorbereiding in orde is en je werk geschikt is om te combineren met een vakantie, kun je van de volgende punten gaan genieten.

 

  • Ontspanning. Na je werk een duik nemen in de zee en daarna dineren in een mooie stad? Dat is natuurlijk niet hetzelfde als in Nederland. Die ontspanning zal je werk ook weer goed doen.
  • Blijvend reizen. Indien het mogelijk is kun je natuurlijk de wereld afreizen terwijl jij werkt.
  • Even een andere omgeving kan zorgen voor een reset in je mind. Het ene idee na het andere idee komt in je op. Zo zie je maar wat een andere omgeving kan doen.
  • Te weinig verlofdagen? Geen probleem. Werk de eerste week op vakantie en neem daarna een weekje vrij. De ideale combinatie als je geen verlofdagen meer hebt.
Misschien ook iets voor jou?