Waarom ergonomisch werken zo belangrijk is

Na een lange dag werken kan het wel eens voorkomen dat jij klachten hebt aan je nek of rug. Niet alleen is dit het geval wanneer je een fysiek zwaar beroep hebt, ook juist kunnen er klachten ontstaan als jij een kantoorbaan hebt. Bij een bouwvakker kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de houding tijdens het tillen van zware dingen verkeerd is. Bij een kantoorbaan sluipt het gevaar van te weinig beweging en een verkeerd houding er juist in. Al met al kunnen lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen wanneer er wordt gedacht aan ergonomisch werken waar we je in dit artikel meer over vertellen.

Ergonomisch werken

Passief inkomen genereren naast je werk? Hier zijn 9 manieren!

Hoe kun je ergonomisch werken?

Hoe je ergonomisch kunt werking heeft alles te maken met de houding van je lichaam. Er zijn een aantal onderdelen die hier een bepalende factor in hebben zoals de hoogte van je bureau, de stand van je beeldschermen, de stand van je bureaustoel en de manier waarop jij zit. Per onderdeel geven we een aantal tips. 

Wat is een ergonomisch verantwoorde houding?

Dit is een houding waarin jij zit of staat op een manier dat je lichaam er geen last van heeft. Alle afstanden van elementen en houding van gewrichten en spieren hebben een aangename hoedanigheid. 

Een ergonomische bureaustoel

De stoel waar je op zit is alles bepalend voor je houding. Maar ook hoe je op je stoel gaat zitten is belangrijk. Je zult het vast herkennen dat op een late, zware werkdag jij snel onderuitgezakt op je stoel hangt. Niet de bedoeling natuurlijk. Hoe het wel moet is als volgt:

 

  • Je heupen iets hoger dan je knieën
  • Je onder- en bovenarm hebben een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar
  • Je hoofd staat rechtop je wervelkolom en hangt dus niet naar voren of de zijkant
  • Je zit zo ver mogelijk naar achter in de stoel
  • Er zit een bolling van de stoel in de holte van je rug

De hoogte van je schermen

Het is vooral je nek en je hoofd die profiteren van een juiste stand van je beeldschermen. Daarnaast is het ook beter voor je ogen om de schermen op een gepaste afstand te hebben.

 

  • Zorg ervoor dat je schermen op armlengte van je hoofd af staan
  • De bovenrand van je scherm moet op ooghoogte zijn
  • Zet je toetsenbord een klein stukje van de rand van je bureau af en je muis naast je toetsenbord
Wat is ergonomie?

Waar is een ergonomische houding goed voor?

Zoals besproken verbeter je hiermee je houding en ga je lichamelijke klachten tegen. Naast het fysieke aspect kan een ergonomisch verantwoorde houding zorgen een betere focus. Pijn is namelijk een onaangename en afleidende factor. Ook daarom is ergonomisch werken erg belangrijk. Ga jij aan de slag met ergonomie?

Misschien ook iets voor jou?