Wat is Paleo eten?

Een trend is het misschien nog niet maar tegenwoordig hoor je steeds meer over Paleo eten. In het beginsel wordt hierover gesproken als een manier van eten maar volgens de meeste mensen klopt dit niet helemaal. Wat is Paleo dan? In principe is dit een manier van leven gebaseerd op de tijd van jagers en verzamelaars. Als dat nog een beetje vaag klinkt of je nieuwsgierig bent naar wat Paleo is, ben je op deze pagina aan het juiste adres.

Wat is Paleo eten?

Zelf voedsel verbouwen? Leer een avocadoboom kweken!

Wat is Paleo precies?

Paleo eten verwijst eigenlijk naar de stijl van eten zoals dat in de oertijd gebeurde. In de tijd dat de mens op de aarde is heeft de voedselindustrie namelijk flink wat ontwikkelingen doorgemaakt. We zijn gaan ontdekken wat je allemaal kunt eten en welke voedingsbronnen bewerkt kunnen worden. Tegenwoordig kun je compleet kant-en-klare maaltijden kopen in de supermarkt. Ideaal toch?

 

Helaas niet. Door deze ontwikkelingen zijn we ook steeds meer voedsel uit fabrieken gaan eten en uit het oog verloren wat nou echt gezond is. Met Paleo eten ga jij terug naar de basis. 

Wat eet je als je volgens Paleo eet?

Laten we beginnen met wat je niet eet. Granen, melkproducten, peulvruchten, suikers en vooral chemische toevoegingen komen niet voor in de Paleo levensstijl. Aan deze voedingselementen zitten nadelen die niet bevorderlijk zijn voor het functioneren van je organen en lichaam. Wat jij wel eet zijn groenten, vis, vlees, eieren, fruit en noten en zaden. Dat waar vroeger op gejaagd werd en wat verzameld werd. 

 

Veel mensen denken meteen aan het hebben van te weinig energie doordat een groot deel van de koolhydraten weg zal vallen. De mens heeft liever geen koolhydraten als brandstof maar gezonde vetten. Dit kunnen wij namelijk veel beter verbranden. 

Tips om te beginnen met Paleo

Hopelijk loop je niet te hard van stapel maar ben je wel enthousiast genoeg geworden om Paleo in je leven te introduceren. De gezondheidsvoordelen zijn enorm groot. Je darmen en maag zullen een stuk rustiger worden. Organen die meer rust hebben functioneren beter. Ook krijg je een stuk minder slechte stoffen binnen die meer kapot maken dan je lief is. Een aantal tips om te starten met Paleo:

Paleo eten

Begin rustig

Ga vooral niet 100% van je voedsel vervangen en bestempelen als verboden. Dit werkt misschien op de korte termijn. Op de lange termijn is dit niet vol te houden. Begin eens af en toe door een maaltijd Paleo te maken en laat de overgang soepel verlopen. En als jij echt eens zin hebt in iets anti-Paleo, gun het jezelf dan ook.

Ga ontdekken in plaats van afkeuren

Focus je op het lekkere eten en de nieuwe gerechten die jij kunt maken. Ontdek nieuwe ingrediënten en experimenteer er op los. Als jij alleen ingrediënten gaat wegstrepen uit je favoriete gerechten geef je het een negatieve lading. Hou het positief!

Plan je maaltijden voor je boodschappen doet

Naar de supermarkt gaan en inspireren wat jij gaat koken kan voor een beginnend Paleo-er erg lastig zijn. Alleen doorgewinterde experts kunnen dit. Begin eens een aantal recepten op te schrijven en doe boodschappen om die gerechten te maken. Dat werkt een stuk eenvoudiger dan een black-out te krijgen als je voor de schappen in de Lidl staat. PS: een echte groenteboer heeft veel lekkere groentes die jij misschien al vergeten was. Zoek eens op of er eentje bij jou in de buurt ligt!

Misschien ook iets voor jou?