Wat is beter? Wandelen of hardlopen?

Ben jij bezig met een aantal kilo’s kwijt te raken maar weet je niet of je beter de wandelschoenen of hardloopschoenen aan kunt trekken? Vragen naar de verschillen tussen hardlopen en wandelen heb je vast wel eens voorbij zien komen. Wandelen duurt langer, hardlopen is intensiever. Of zijn die stellingen niet juist? Wij vertellen je het een en ander over de verschillen zodat jij kunt kiezen welke het best bij je past en antwoord kunt geven op de volgende vraag: Wat is beter? Wandelen of hardlopen?

Wat is beter? Wandelen of hardlopen?

Verbrand je met hardlopen meer calorieën dan met wandelen?

Als je wilt gaan afvallen moet je toch echt gaan geloven aan het tellen van calorieën. Puur door minder binnen te krijgen dan jij nodig hebt ga je gewicht verliezen. Een van de velen manieren om net iets minder binnen te krijgen dan je nodig hebt is door calorieën te verbranden. Dat kun je doen door te wandelen of door te hardlopen. Maar wat is het verschil tussen dezelfde afstand of tijd rennen en lopen?

 

Dezelfde afstand afleggen

Neem als voorbeeld een afstand van 5 kilometer waarbij er niet op de tijd wordt gelet. Persoon A legt deze afstand rennend af, Persoon B gaat een stukje wandelen. Uit onderzoek is gebleken dat de persoon die rent meer calorieën zal verbranden. Dit is natuurlijk wel verschillend per persoon.

 

Dezelfde tijd

Verder kun je de vergelijking maken tussen de intensiviteit per tijdseenheid. Wat uit onderzoek naar voren kwam is dat je per minuut, kwartier of uur zeker 2 tot 3 keer meer calorieën gaat verbranden wanneer je rent dan wanneer je loopt.

Verbrand je meer calorieën met rennen of wandelen?

Voordelen van hardlopen en wandelen

De conclusie maken puur en alleen op de verbranding van calorieën is niet helemaal eerlijk. Wandelen heeft voor de een namelijk een rustgevender effect dan de ander. Daarnaast gaat niet iedereen met hetzelfde doel hardlopen. Wat wel vast staat, is dat beide vormen van beweging goed voor je zijn. Regelmatig bewegen zal niemand kwaad doen. Heb je iets minder tijd? Ga dan een rondje hardlopen. Wil je puur ontspannen? Dan zal een rondje wandelen in de natuur je ook al goed doen. Wissel beide eens af en test wat voor jou het beste werkt. 

Misschien ook iets voor jou?